Pichlavý červený zázrak z podél silnic ,remízků a strání. Má vysoký obsah vitamínů a minerálů.Sběr plodů pro čaj v maximální biokvalitě má několik podmínek. Plody by jsme měli sbírat červené a oranžové.Sbíráme před prvními mrazíky.Všechny ostatní poškozené, měkké a nesoucí známky plísně nebo hniloby nesbírejte.Nejlepší doba sběru je 1-2 dny po dešti ,kdy jsou plody omyté od prachu. Důležité pro biokvalitu je i místo.Nesbírejte šípky podél frekventovaných cest a také podél polí ,kde se aktivně používají postřiky a chemie. Správné sušení a opracování plodů vám sice přidělá práci, ale výsledek bude dokonalý.V podstatě si spočítáme kolikrát vezmeme každý plod šípku do ruky 1) sběr2) očištění,kdy nožíkem odsraníme tzv. bubáka,který zůstává na plodu po odkvetení.3)očištěný plod dáme do sušičky ovoce. Sušíme na 60 C ,více ne a méně také ne 4) po usušení přebereme a uložíme. Takže na tak malý plod a velké množství ,každý vezmeme 4 krát do ruky . Při sušení dbejte, aby jste nesušili více jak na 60 C ,plod tím ztratí vitamín C. Úplně a správně vysušený šípek je ve stavu že se dá rozmáčknout a on se rozsype. Skladujeme v suchu a v uzavřené nádobě.Po splnění těchto lehkých podmínek máme záruku biokvality .Můžeme si připravit výborný čaj .
Pro výrobu marmelády a povidel je potřeba počkat až po prvních mrazících. Sbíráme plody měkké ,ale se zachováním všech pravidel pro biokvalitu.
Šípek obsahuje tyto minerály a vitamíny: Tříslovinu ,železo ,vápník,všechny vitamíny B a vitamín A. Dále obsahují Flavonoidy (antyoxidanty a má protinádorový vlastnosti) Požití šípku v jakémkoliv skupenství brání Asteroskleroze,nevhodné srážlivosti krve,zánětům v těle a jelikož je z části močopudný ,tak i brání vzniku kamenů v těle. 1x šálek čaje denně je proti únavě,nemoci jater a vysokému cholesterolu.
Recept na ŠÍPKOVÝ ČAJ: 3litry vody a dvě hrstě sušených šípků.
Šípky nasypeme do 2litru vody a vaříme 30minut. V polovině vaření rozmačkáváme měkké plody .Po 30 minutách a rozmačkání scedíme přes hustý cedník a nebo plátno.Zcezené šípky zalijeme 1l vody a vaříme dalších 20 minut.Opakujeme scezení a čar máme připravený.Při porovnání koupeného čaje z marketů a vámi vyrobeného domácího poznáte jasný rozdíl. Přeji dorou chutˇ